![]() |
| źródło: kobieta.onet.pl |
Wczoraj były pączki, dzisiaj
postawiłam na kaszę jaglaną. W tym roku postanowiłam zdrowiej się
odżywiać, jeść więcej owoców i warzyw. Kasza jaglana jest świetną bazą
do wielu potraw. Oprócz walorów smakowych jest również niezwykle zdrowa. Te drobne, żółte ziarenka, z czarną kropką
zapobiegają wielu chorobom. Jest łatwo przyswajalna i bardzo pożywna.
Można ją jadać na różne sposoby, do obiadu zamiast ziemniaków, ryżu czy
makaronu, albo w postaci słodkiego deseru z mlekiem. Posiada również
wiele właściwości prozdrowotnych.
Według
medycyny chińskiej kasza jaglana wykazuje właściwości ocieplające.
Wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm. Jest zasadotwórcza, dlatego
tak ważne jest wprowadzenie jej do naszej codziennej zakwaszonej diety,
niekorzystnej dla organizmu.
Kasza jaglana posiada mnóstwo zalet żywieniowych:
Kasza jaglana posiada mnóstwo zalet żywieniowych:
- Jest lekkostrawna.
- Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, która zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Krzem pełni też funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach. Wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie. Większość osób ma niestety niedobór tego pierwiastka w organizmie. Przyczyna tkwi w niewłaściwym sposobie żywienia, bogatym w mięso i jego przetwory, w których krzemu niestety nie znajdziemy.
- Zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy).
- Obfituje w lecytynę oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo.
- Dostarcza wit. E oraz lecytyny, która poprawia pamięć i koncentrację oraz korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu we krwi.
- Jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.
Kasza jaglana jest produktem polecanym szczególnie na śniadanie – jest lekkostrawna i sycąca. Można ugotować ją na wodzie z mlekiem lub w samym mleku, najlepiej z dodatkiem bakalii.
Włączając kaszę jaglaną do naszego menu staniemy się bardziej odporne na choroby, uzupełnimy niedobory witamin i składników mineralnych, zadbamy o naszą szarą i zmęczoną cerę, suche łamliwe włosy i paznokcie. Będziemy piękne i zdrowe. A przecież o to nam chodzi, prawda?
W internecie jest kilka sposobów gotowania kaszy. Mój ulubiony przepis na kaszę jaglaną jest bardzo prosty.
Kasza jaglana na mleku:
Do rondelka wlewam 2 szklanki mleka i zaczynam gotować. W międzyczasie pół filiżanki kaszy
przepłukuję wrzątkiem co pozbawia jej goryczki. Następnie
wsypuję ją do gotującego, lekko osolonego mleka. Gotuję na wolnym
ogniu aż kasza zgęstnieje i wchłonie mleko. Możecie dodać suszone owoce, orzechy, konfiturę, miód i co
tylko chcecie. Dzisiaj dodałam suszoną żurawinę.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz