![]() |
Poniedziałek jest dla mnie dniem planowania. To właśnie dzisiaj ustalam zadania i obowiązki jakie czekają mnie w najbliższych dniach. Mój plan jest już na finiszu, a ja za chwilę zasiadam do mojej przepysznej Kory! Przepis dostałam od mojej mamy - królowej wypieków! Ciasto wbrew pozorom jest proste do wykonania, może tylko czasochłonne, ale przy dobrej organizacji poradzicie sobie bez problemu. Zachęcam do wypróbowania przepisu! Nie pożałujecie.
SKŁADNIKI:
NA CIASTO BAKALIOWE:
8 białek
3 żółtka
200g cukru
3 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g mielonych orzechów włoskich
100g rodzynek (wcześniej zalanych na 30minut wrzątkiem i odsączonych)
100g wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, ubić.
Ubijając dodać żółtka. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do
pieczenia, delikatnie wymieszać. Dosypać mieszankę bakalii - ostrożnie połączyć
z ciastem. Masę podzielić na dwie równe części. Każdą z nich wylać na dużą (ok.
40x28cm) prostokątna blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec jeden placek
po drugim.
PIECZENIE:
160st, około 35minut.
KREM:
syrop z jednej puszki brzoskwiń
5 łyżek cukru
2 jasne budynie (waniliowe lub śmietankowe)
1,5 szklanki wody
1 łyżka mąki pszennej
5 żółtek
350g masła (miękkiego, w temperaturze pokojowej)
Syrop z
brzoskwiń zagotować z połową wody. Do pozostałej wody dodać żółtka, cukier,
budynie i mąkę, dokładnie zmiksować. Mieszankę wlać, ciągle mieszając na gotujący
się sok. Nie przestając mieszać gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia, przykryć folią
i zostawić do całkowitego przestudzenia (do temperatury pokojowej). Po tym czasie
utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego budyń, ucierać aż masa stanie się
gładka.
DODATKOWO:
Brzoskwinie z syropu (wykorzystanego do kremu)
1 duże opakowanie ciastek typu "Delicje" o smaku pomarańczowym
2 galaretki pomarańczowe
PONCZ:
3/4 szklanki kawy (lekko ciepłej)
1/4 szklanki wódki
Galaretki rozpuścić z 850ml wody wg przepisu na opakowaniu, ostudzić i włożyć do momentu, w którym galaretka zacznie leciutko tężeć. Brzoskwinie pokroić w cienkie pół plasterki. W kubku zmieszać składniki ponczu.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Odłożyć
kilka łyżek kremu - tyle, aby cienką warstwą pokryć górny placek. Połowę
pozostałego kremu rozsmarować na ostudzonym placku bakaliowym. Ułożyć na nim
ciastka do góry biszkoptem, każde ciasto nasączyć dwoma łyżeczkami ponczu. Na
ciastkach rozsmarować drugą część kremu. Przykryć drugim plackiem. Cienko
rozsmarować na nim odłożony uprzednio krem. Na kremie ściśle poukładać brzoskwinie
(na tzw. "dachówkę") i zalać tężejącą galaretką. Gotowe!!!
Ciasto
włożyć do lodówki. Kiedy nasza galaretka już porządnie zastygnie można wyjąć
ciasto z lodówki
i przełożyć w inne ale chłodne miejsce. Jeśli robicie ciasto
na jakąś specjalną okazję lepiej przygotować je dzień wcześniej.
Smacznego poniedziałku!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz