poniedziałek, 10 lutego 2014

Słodki poniedziałek :)


Poniedziałek jest dla mnie dniem planowania. To właśnie dzisiaj ustalam zadania i obowiązki jakie czekają mnie w najbliższych dniach. Mój plan jest już na finiszu, a ja za chwilę zasiadam do mojej przepysznej Kory! Przepis dostałam od mojej mamy - królowej wypieków! Ciasto wbrew pozorom jest proste do wykonania, może tylko czasochłonne, ale przy dobrej organizacji poradzicie sobie bez problemu. Zachęcam do wypróbowania przepisu! Nie pożałujecie.

 Przepis na przepyszne ciasto Kora:

SKŁADNIKI:

NA CIASTO BAKALIOWE:   
8 białek
3 żółtka
200g cukru
3 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g mielonych orzechów włoskich
100g rodzynek (wcześniej zalanych na 30minut wrzątkiem i odsączonych)
100g wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, ubić. Ubijając dodać żółtka. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Dosypać mieszankę bakalii - ostrożnie połączyć z ciastem. Masę podzielić na dwie równe części. Każdą z nich wylać na dużą (ok. 40x28cm) prostokątna blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec jeden placek po drugim.
PIECZENIE: 160st, około 35minut.

KREM:
syrop z jednej puszki brzoskwiń
5 łyżek cukru
2 jasne budynie (waniliowe lub śmietankowe)
1,5 szklanki wody
1 łyżka mąki pszennej
5 żółtek
350g masła (miękkiego, w temperaturze pokojowej)
Syrop z brzoskwiń zagotować z połową wody. Do pozostałej wody dodać żółtka, cukier, budynie i mąkę, dokładnie zmiksować. Mieszankę wlać, ciągle mieszając na gotujący się sok. Nie przestając mieszać gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia, przykryć folią i zostawić do całkowitego przestudzenia (do temperatury pokojowej). Po tym czasie utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego budyń, ucierać aż masa stanie się gładka.

DODATKOWO:
Brzoskwinie z syropu (wykorzystanego do kremu)
1 duże opakowanie ciastek typu "Delicje" o smaku pomarańczowym
2 galaretki pomarańczowe

PONCZ:
3/4 szklanki kawy (lekko ciepłej)
1/4 szklanki wódki

Galaretki rozpuścić z 850ml wody wg przepisu na opakowaniu, ostudzić i włożyć do momentu, w którym galaretka zacznie leciutko tężeć. Brzoskwinie pokroić w cienkie pół plasterki. W kubku zmieszać składniki ponczu.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Odłożyć  kilka łyżek  kremu - tyle, aby cienką warstwą pokryć  górny placek.  Połowę pozostałego kremu rozsmarować na ostudzonym placku bakaliowym. Ułożyć na nim ciastka do góry biszkoptem, każde ciasto nasączyć  dwoma łyżeczkami  ponczu.  Na ciastkach  rozsmarować  drugą  część kremu.  Przykryć drugim plackiem. Cienko rozsmarować na nim odłożony uprzednio krem. Na kremie ściśle poukładać brzoskwinie (na tzw. "dachówkę") i zalać tężejącą galaretką. Gotowe!!!

Ciasto  włożyć do  lodówki. Kiedy  nasza galaretka  już porządnie  zastygnie  można wyjąć ciasto z lodówki
i przełożyć w inne ale chłodne miejsce. Jeśli robicie ciasto na jakąś specjalną okazję lepiej przygotować je dzień wcześniej.


 Smacznego poniedziałku!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz